Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ergül: “Sokak hayvanları veterinerlerin değil, belediyelerin sorumluluğundadır”
Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ergül: “Sokak hayvanları veterinerlerin değil, belediyelerin sorumluluğundadır”
“Belediyelerimizin en büyük görevi sokaktaki nüfusu kontrol altına almak”
KAYSERİ Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, sokak hayvanlarının veteriner hekimlerin değil, belediyelerin sorumluluğunda olduğunu belirterek, “Sokaktaki popülasyonun kontrol altına alınmasında en büyük görev belediyelerimize düşüyor.”
Veteriner hekimler olarak daha önce canlıları sadece hastalıklarında değil, koruyucu hekimlik görevi de üstlenerek ilgilendiklerini söyleyen Akgün Ergül, “Gerek merkezde gerekse ilçelerde bulunan veteriner hekimlerimiz ve kliniklerimiz öncelikle Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin 6343 sayılı mevzuatı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 5996 sayılı mevzuat ve kanunlarına göre halk ve hayvan sağlığı hizmetleri çerçevesinde muayenehanelerini açmaktadırlar. sokakta yaralı bir hayvan görünce tedavi masraflarını üstlendikleri için çok feci sonuçlanan kazalarda hem üniversitelerin veteriner fakültelerinde hem de belediyemizde bunlarla ilgili ihbar hattı var oraya yönlendiriyoruz sonuçta. doktor olduğumuz için ve biz doktor olduğumuz için tüm canlıların sağlığına ve ön sağlıklarına dikkat etmek zorundayız. bugüne kadar hiçbir meslektaşım “ben bu hayvana bakmayacağım” demedi. dedi.
“Sokak hayvanları belediyelerin sorumluluğundadır”
Ergül, sokak hayvanlarının kontrolünde en büyük sorumluluğun belediyelere düştüğünü belirterek, “Temel kanunlarımızı hayata geçireceksek, nasıl hastanın doktor seçme özgürlüğü varsa, doktorun da hasta seçme hakkı var, hastayı seçme hakkı yok.” Bunların hepsi kanunda açık ve net bir şekilde yazıyor ancak tabi ki biz hiçbir canlıyı sokakta insan, hayvan bırakmadık, tedavisini geri çevirmedik. barınak ve kedi barınağı Uygun gördükleri şekilde yakalanıp barınaklarda kısırlaştırılıyor, iç-dış parazit enjeksiyonları ve toplum için çok değerli bir hastalık olan kuduz aşıları yapılıyor.Bu aşılar yapıldıktan sonra kanun gereği yaptırılıyor. Diyelim ki canlının her türlü uygulamasını hukuk çerçevesinde yaptık ama bunun dışında sokakta kontrolsüz bir nüfus olduğu zaman olumsuzluklar olabiliyor. Bu insanlarla ya da o canlıların sağlığıyla ilgili beş durum var ama barınaklarımızın nüfusu arttıkça ya da oradaki kuralları belirledikçe yapmıyoruz. 2 tane olunca sokaktaki canlılarımızı daha rahat kontrol edebileceğiz. Bu nedenle en büyük sorumluluk belediyelerimize düşüyor” dedi.